Korkutan salgına karşı böyle korunun!

EHEC bakterisinden korunmanın bir yolu da sebze ve meyvelerin sirkeli suyla yıkanmasından geçiyor...
ALMANYA’da 10 kişinin ölümüne neden olduğu bildirilen EHEC bakterisi, Türkiye’de de paniğe neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası, bakterinin Almanya’ya İspanya’dan ithal edilen salatalıklar aracılığıyla geldiğini, Türkiye’nin salatalık ithal etmediği için herhangi bir risk olmadığını açıkladı. Tarım Bakanlığı yetkilileri de herhangi bir endişeye gerek olmadığını kaydetti. Gıda Mühendileri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Aytaç ise sebze ve meyvelerden herhangi bir bakteri kapmamak için mutlaka sirkeli suyla yıkanması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Aytaç, hastalığın belirtilerinin 6-8 saat sonra ishal, mide bulantısı, şiddetli karın krampları şeklinde ortaya çıktığını söyledi.

haberturk
Devamını oku ...

Sigarada Humprey Bogart etkisine dikkat!

Zararlarını bile bile tiryakilerin bir türlü tüttürmekten vazgeçemediği sigarada en büyük tuzak, başlamak!
Sigaraya başlama nedenleri ise ne yazık ki hayli cezbedici: ‘Artık büyüdüm’ demek isteyen ergenler için en etkili imajlardan biri; bir gözün hafifçe kısılması, sigaranın iki parmak arasındaki duruşu, sigaranın çekiliş, dumanın üflenme ve külün dökülüş şekli... Tıpkı Casablanca filmindeki Humphrey Bogart gibi!..

Kapalı alanlarda içme yasağının tavizsiz bir şekilde uygulanmasıyla birlikte sigara artık yalnızca tiryakilerin değil herkesin gündemine oturdu! Barındığı binlerce zehre rağmen yüzlerce yıldır tüttürülen sigaraya neden başlıyoruz ve neden bir türlü bırakamıyoruz? Klinik Psikolog Sinem Demir’e göre; sigara, insanların ergenlikteki zaafları ve sosyal ortamlardaki kaygıları fark edilerek uzun yıllardır endüstri haline getirilmiş ve ‘normalleştirilmeye’ çalışılmış bir bağımlılık kaynağı. Peki, sigara bağımlılığının (nikotin bağımlılığı dışında) psikolojik yönleri neler? Klinik Psikolog Sinem Demir, sigara bağımlılığın başlamasındaki aşamaları ve bırakılmasındaki direnci, psikolojik açıdan ele aldı:

KARŞI KONULMAZ HUMPHREY BOGART İMAJI!
‘Büyümek’ isteyen bir çocuk/ergen, sigaraya başlar. Büyümek ile ilgili imajlardan biri, sigara içen insan modelidir; bir gözün hafifçe kısılması, sigaranın iki parmak arasındaki duruşu, sigaranın çekiliş, dumanın üflenme ve külün dökülüş şekli gibi... (Tıpkı unutulmaz Casablanca filminde elinden sigarayı düşürmeyen başrol oyuncusu Humphrey Bogart veya Asi Gençlik filmindeki efsane aktör James Dean gibi). Bu imaj, filmlerdeki ve gerçek hayattaki rol modellerimizde gördüğümüz, ‘yetişkin’ olmak ile ilişkilendirdiğimiz, ‘sigara içme imajı’dır. Dumanı rahatsız olmadan içine çekme aşamasına geçene kadar, bu imajı oluşturan her bir jest/mimiğe ulaşmaya çalışılır. Yani sigara içme davranışı, bir imaj oluşturma çabası ile başlar.

DUMANI TÜTEN ‘BEN BÜYÜDÜM’ MESAJI
Sigara içmek, bir yönüyle ‘ergenlik’ ile ilişkilidir. Kişi bir yandan ‘diğerlerinden farklı olmak’ isterken, bir yandan da ‘diğerlerinin arasına kabul edilmek’ ister. Bu ikilem, ‘kendine göre bir imaj yaratma’ çabasında olduğu gibi, ergenliğe özgüdür. ‘Yasakları delmek’ de özellikte ergenlikteki temel eğilimlerden biridir. Sigara ise, ‘ebeveynlerin bile deldiği’, toplum tarafından ‘paylaşılmış bir yasak’tır. Ergenliğin ilk yıllarında gizlice içilen sigaraya, ebeveynler önce ‘uyarı’ yapar. İlerleyen zamanlarda, içtiği bilinse de ufak imalar dışında ses çıkarılmaz. Son noktada ise, ebeveyn bir gün suçüstü yapar ve ‘bir tane ver de birlikte içelim’ der. Bu; ebeveyn ve çocuğunun, ‘yetişkin gibi gözüken ama ergenliğe yakın’ bir noktada buluşması gibidir.

SOHBET EDEMİYORSAN TÜTTÜR BARİ!
Yukarıdaki her iki durumda da ortak bir nokta vardır; sosyal bir birime ait olma isteği. Bizimki gibi ‘ilişkisel’ toplumlarda, bir gruba ait olmak, sosyal ortamlarda varlığını göstermek önemlidir. Dışarıda buluştuğumuzda bile, birbirimizi nasıl ağırladığımızı önemseriz. Böyle bir ortamda, sadece yiyeceklerin lezzetinin nasıl olduğu değil, sohbet konuları bulmak da kaygı konusudur. Bu kaygıyı hafifletme yollarından ikisi; çay ve sigaradır. Arkadaş veya aile toplantılarında sigara içenler, konuşmalara katılmasalar da, konuşurken destek almak için de sigaraya yaslanabilirler. Dışadönük veya öyle görünmek isteyen bir kişi, arada birkaç saniyelik molalar vermek için sigaradan destek alabilir. Aynı ortamdaki daha az konuşan biri ise, sigara/çay içiyorsa, otomatikman o ortama ‘dâhil’ olduğunu hissedebilir.

haberturk
Devamını oku ...

Sandaletteki büyük tehdit!


Yazın vazgeçilmez aksesuarları kuşkusuz ki sandaletler. Peki özellikle son bir kaç yıldır çok moda olan gladyatör sandaletleri ne kadar sağlıklı?

Hürriyet'te de yer alan habere göre, uzmanlar bu tarz sandaletlerin topuğun hemen arkasındaki aşil tendonunu incittiğini söylüyor. Zamanla körleşen bu ağrı iki hafta gibi kısa bir sürede zarar verebiliyor. Bu sandaletler ayağın hareket alanını daraltıyor ve ayak tabanıyla ilgili çok ciddi rahatsızlıklara kısa bir sürede yol açıyor. Ayak Sağlığı Uzmanları Birliği'nden Lorraine Jones bu tarz sandaletleri yazın çok sık giymemek ve özel günlerle sınırlı tutmak konusunda uyarıyor.

haberturk
Devamını oku ...

HIV tedavisi bulaşmayı önlüyor


Araştırmalar, HIV-pozitif bir kişinin etkili tedavi görmesi durumunda, pozitif olmayan eşine HIV bulaştırma riskinin yüzde 96 oranında azalabileceğini gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), antiretroviral (HIV’i baskılayan) tedavinin, eşlerden birisinin HIV pozitif olduğu çiftlerde bulaşmayı azaltılmada yüzde 96 oranında etkili olduğunu gösteren HPTN 052 deneyinin sonuçlarını övgüyle karşıladı.


UNAIDS Genel Başkanı Michel Sidibé, “Bu buluş, önemli derecede oyunun yönünü değiştiriyor ve önleme çalışmalarını daha da ileriye götürecek. Bu, HIV tedavisini yeni bir öncelikli önleme seçeneği hâline getirdi. Şimdi yapmamız gereken, çiftlerin ‘Önleme Tedavisi’ seçenekleri bulunup bulunmadığından emin olmak” dedi.


Ntvmsnbc'de de yer alan habere göre, HIV Önleme Deneyleri Ağı (HPTN) tarafından yürütülen deneye, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam 1700’den fazla serodiskordans çift (birisi HIV pozitif, diğeri HIV negatif olan çift) katıldı.
DSÖ Genel Başkanı Dr. Margaret Chan, “Bu ciddi bir gelişme, çünkü biz biliyoruz ki cinsel yolla bulaşma, bütün yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Bu çalışmanın bulguları, HIV ile yaşayan insanların eşlerini korumalarına yardım etmeleri için yol gösterecek. DSÖ’nün Temmuz ayında yayınlayacağı yeni kılavuzu daha çok güçlendirecek ve destekleyecek” diye konuştu.


AYRIMCILIĞIN AZALMASINDA DA ETKİLİ OLACAK
Önleme Tedavisi’nin mümkün kılınması yalnızca insanların HIV testi yaptırmalarına değil, ayrıca HIV durumlarını ortaya çıkarmalarına imkan verecek, HIV’i önleme seçeneklerini eşleriyle tartışmalarını ve gerekli HIV hizmetlerine erişmelerini sağlayacak. Bu durum, önemli derecede HIV etrafındaki hastalık belirtisinin ve ayrımcılığın azalmasına da katkı sağlayacak.


DSÖ ve UNAIDS, hangi HIV önleme seçeneğinin kendileri için en iyisi olacağını belirlerken, çiftlerin kanıta dayalı kararlar almalarını tavsiye ediyor. BM ve UNAIDS, ‘Önleme Tedavisi’nin çiftlere uygun seçeneklerden biri olduğunu ısrarla öneriyor. Temmuz’da yayınlanacak yeni DSÖ kılavuzları, yeni HIV önleme seçeneğini kullanmayı seçen kişilere yardım edecek. Kılavuzlar, HIV testine erişimi artırma, danışmanlık ve çiftler arasında antiretroviral tedavi kullanımı üzerine belirli önerileri barındırıyor.


Tek bir yöntem, HIV’e karşı tamamen koruma sağlamıyor. Önleme Tedavisi’nin diğer HIV önleme seçenekleri ile bir kombinasyon içinde kullanılması gerekiyor. Bunlar, doğru ve kalıcı erkek ve kadın kondomu kullanımı, daha az partnerle ilişkide bulunma, erkeklerin sünnetli olmaları ve temaslı seksten kaçınma olarak sıralanıyor.


haberturk
Devamını oku ...

İşte hackerların sırrı

İnternette nasıl izlerini kaybettiriyorlar?
Tüm dünyada giderek artan siber saldırılar gözleri yeniden sanal aleme çevirirken, ''bilgisayar korsanı'' olarak adlandırılan hackerların yöntemleri de bir bir ortaya çıkıyor.

Sanal alemde izlerini kaybettirmek için ''proxy'' adı veriler yazılımlar kullanan hackerlar, bu sayede bilgisayarlarının IP (İnternet Protokolü) adreslerini değiştirerek, bilişim sistemlerini yanıltıyor ve kendilerini dünyanın öbür ucunda bile gösterebiliyor.

Bilişim Uzmanı Huzeyfe Önal AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgisayarların kimlik bilgisi olarak anılan IP adreslerinin kolaylıkla değiştirilebileceğini belirterek, bu yöntem için ''proxy'' adıyla bilinen bir çok program kullanıldığını söyledi.

İnternet üzerinde erişeme engellenen web sayfalarını görüntülemek için de proxyserverlarının kullanıldığını dile getiren Önal, özellikle hackerların IP adresi değiştirmek için ''Ultrasurf, Tor Project, Proxy Switcher, Easy Hide'' gibi yazılımları tercih ettiğini vurguladı.


-IP ADRESİNİ BULMAK NEREDEYSE İMKANSIZ
''IP Gizleme'' yöntemi sayesinde internete bağlanan profesyonel hackerların siber alemde izlerinin kaybettirmek için bir kaç ülke üzerinden işlem gerçekleştirdiğine dikkati çeken Önal, şu bilgileri verdi:

''Örneğin Youtube, Dailymotion gibi yurt dışı kaynaklı internet sitelerine yasa dışı bir görüntü yüklemek isteyen bir kişi, bu programlar aracılığıyla, kendisini önce Çin'de, ardından Rusya'da, daha sonra Pakistan'da ve son olarak da ABD'de gösterebilir.

Bu kişinin izini bulmak isteyen uzmanların karşısına son olarak kullandığı proxy adresi üzerinden ABD çıkar. Ancak uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ABD ile yapılacak işbirliğiyle söz konusu siteye bağlantı noktası araştırılırsa, karşılarına bir önceki proxy adresi olan Pakistan çıkacaktır. Bu defa da Pakistan ile işbirliği yapılarak bir önceki ülke bilgisine ulaşılacaktır.

Her ne kadar proxy zincirinin halkaları uluslararası anlaşmalarla takip edilse de kullanılan proxylerin 'bağlantı kayıtları' tutmaması, suça karışan bilgisayarın tespit edilmesini neredeyse imkansız hale getiriyor. Kimi ülkelerle siber suçlarla mücadele için işbirliği anlaşması olmadığı için 'iz sürme operasyonu' başarısızlıkla sonuçlanıyor.''

Hackerların aynı yöntemi e-mail gönderirken ve hatta Facebook ile Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine bağlanırken de kullandığını vurgulayan Önal, bu sayede söz konusu internet sitelerinde de izlerini rahatlıkla kaybettirebildiklerinin altını çizdi.

-İSTİHBARAT SERVİSLERİNİN ''AVLAMA'' YÖNTEMİ
Dünyadaki bir çok proxy serverlarının bağımsız çalıştığını ifade eden Huzeyfe Önal, kimi proxy adreslerinin ise hackerları ''avlamak'' için başta CIA, FBI ve MI5 gibi istihbarat servisleri tarafından kurulduğuna dair bilgiler olduğunu söyledi.

Bu sayede istihbarat servislerinin siber saldırıları aydınlatmak için önemli bir güç elde ettiğini belirten Önal, son yıllarda kimi hackerların bu yöntemle bir çok uluslararası hackerı yakaladığına işaret etti.

-TÜRKİYE İLK KEZ YOUTUBE YASAĞIYLA TANIŞTI
Türkiye'nin proxy ile ilk kez Youtube'a yönelik ''erişim engelleme'' yasağıyla tanıştığını belirten Huzeyfe Önal, siteye ulaşmak için milyonlarca kişinin bu yöntemi kullandığını hatırlattı.

Önal, proxy sayesinde erişeme engellenen sitelere rahatlıkla ulaşmanın bir çok tehlikeyi de beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, bu tür yazılımları kullanan kişilerin tüm internet erişim bilgilerinin proxy serverlarının sahipleri tarafından kolaylıkla izlenebildiğinin altını çizdi.

Bu arada internet üzerinde çok sayıda ''sahte proxy'' yazılımları bulunduğunu belirten Önal, bu programları bilgisayarına indiren veya kurmaya çalışan bir çok kişinin, farkında olmadan casus yazılımları da aktif hale getirdiğini anlattı.

Truva atı olarak da bilinen ''trojan''lar ile ele geçirilen bilgisayarların istenilen her türlü siber saldırıda kullanılabileceğini anlatan Önal, hatta bilgisayarlardaki özel verilerin de bu yöntemle ele geçirilebileceğini sözlerine ekledi.

AA
Devamını oku ...

Doğru işlemciyi nasıl seçmelisiniz?

İşlemci almayı düşünüyorsunuz ancak mevcut seçenekler kafanızı çok mu karıştırdı? Çözümü makalemizde
Bugünkü işlemci seçeneklerinizi makalemizde masaya yatırdık
PC'nizin işlemcisini yükseltmek, onun performansını yükseltmek için mevcut en kolay yollardan biri değildir, ancak önemli farklar yaratabilir. Doğru bir çip, yavaş PC'nizi bir güç makinesi haline getirebilir.

CPU'yu PC'ye yerleştirme şekli, PC'lerin ilk günlerinden beri fazla değişmedi ancak yeni bir çip seçmek çok kolay bir iş değil. Eskiden sadece GHz değerine bakarak en yüksek saat hızına sahip işlemciyi seçebiliyorduk. Bugün ise bunun yanında sayısı giderek artan farklı değişkenler de var.

Öncelikle CPU soketinize bakarak AMD mi yoksa Intel işlemciye mi ihtiyacınız olduğunu denetlemelisiniz. Bundan sonra ise işlemcinin kendisini seçmeniz gerekiyor. Her üretici, birbirinden bir takım farklara sahip teknolojiler kullanıyor ve çip isimleri bunlar hakkında fazla şey söylemiyor.


Kaç çekirdeğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin

Çekirdek tercihiniz, PC'nizle ne
yapacağınıza bağlı olarak değişiyor
Çip türünü seçtikten sonra kaç çekirdeğe ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Daha az sayıda ve daha hızlı çekirdekleri mi tercih etmelisiniz, yoksa nispeten daha yavaş çalışan daha çok çekirdeği mi? Otomatik turbo modlar ve hyperthreading gibi ince detayları da hesaba katmanız gerekiyor.

Son olarak ise CPU'nuz ve grafik işleme biriminiz arasındaki etkileşimi düşünmeniz gerekiyor.

İsterseniz bir faktörü detaylı olarak inceleyelim: çekirdek sayısı. Düşünülenin aksine, daha çok çekirdek sayısı, daha fazla hız demek değildir. Hız, çalıştırdığınız uygulamalara ve bunların çekirdekleri nasıl kullandığına bağlıdır.

Bugünkü birçok video düzenleme yazılımı ve oyun, birden çok çekirdeği aynı anda kullanabiliyor. Photoshop, Adobe Premiere ve HD video çalıcıları, GPU hızlandırmasından da faydalanabiliyor. Bu nedenle sisteminizi bir bütün olarak düşünmeli, gereksinimlerinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Diğer faktörler

Örneğin video düzenleme profesyonelleri, HD akışlarını Final Cut Proile kodlayabilen çift çekirdekli bir MacBook Pro'yu seçebilir. Bu Mac, dört çekirdekli bir PC'den ve programlanamaz bir grafik kartından daha iyi iş görecektir.

Hesaba katılabilecek başka faktörler de var. Örneğin Intel'in yeniSandy Bridge CPU'ları inanılmaz derecede iyi bir Quick Sync video kodlama motoruna sahip ve bu, genellikle GPU hızlandırmasından daha iyi çalışıyor.

Bu makalemizde, en iyi çipi seçmenizde size yardımcı olmaya çalışacağız.

İşlemci savaşları

Bu yaz çıkması beklenen Bulldozer'in
 Intel'e karşı bir tehdit oluşturması
 bekleniyor.
AMD ve Intel arasındaki savaş yıllardır devam ediyor, ancak Intel şu an sanki bir adım önde. 6 Series anakartların milyar dolarlık geri çekilmesi bile Sandy Bridgeişlemcilerinin açılışını gölgede bırakmaya yetmedi ve üstelik Intel'in hisseleri değer kazandı.

AMD ise Intel'in Athlon 64'ü ezip geçen Core 2'leri yayınlamasından beri ham performansta geride kalıyor. AMD'nin çekirdek sayısını artırması da işe yaramadı, zira altı çekirdekli Phenom II çiptleri, dört çekirdekli rakiplerini yakalayamıyor.

Ancak bu yaz çıkması beklenn AMD'nin tamamen yeni bir tasarıma sahip Bulldozer adındaki işlemcilerinin Intel'in liderliğine önemli bir tehdit oluşturacağı düşünülüyor.


CPU seçenekleri: Intel işlemciler

Intel Core i7 980X
Intel işlemciler: Üst uç

Intel Core i7 980X
Yurtdışı fiyatı: 1.200 dolar


Alabileceğiniz en iyi işlemciyi mi arıyorsunuz? O halde Intel Core i7 980X'den başka bir işlemciye bakmanıza gerek yok. Core i7 980X, tabi ki altı çekirdekli bir işlemci. Intel stilinde altı çekirdekli olan işlemci, çekirdek başına iki parçacık taşıyor. Yani görev yöneticisini açtığınızdabir düzine işlemci kutucuğu görüyorsunuz.

Bu bağlamda Intel'in AMD Phenom II X6 1090T Black Editionişlemcisi bile nispeten sıradan kalıyor. Bu işlemci de altı çekirdeğe sahip, ancak her biri sadece tek parçacığa sahip. Bunun yanında Intel Core i7 980X, 32nm teknolojisi ile şu anki son teknolojiyi kullanırken, AMD'nin CPU mimarisi nispeten antik kalıyor.

Intel Core i5 2500K
Yurtdışı fiyatı: 310 dolar


Intel, yeni Sandy Bridge mimarisini baz alan işlemcilerini ortaya çıkarıyor. Yeni çipin ilk meyvesi ise Intel Core i5-2500K ve Intel Core i7-2600K masaüstü işlemcileri olarak karşımıza çıkıyor.

Değişen çipleri, soketleri ve modelleri unutun. Intel'in ana rakibi AMD, performans olarak Intel'in bu teklifine karşı bir cevap veremiyor. Core i5 ve Core i7 damgalarını unutun. Bu işlemciler yepyeni ve PC'niziuçurmaya hazırlar.




Intel işlemciler: (Üst ve orta seviye)

Intel Core i7 2600S, düşük
güç tüketimine sahip
Intel Core i7 2600S
Yurtdışı fiyatı: 380 dolar


Sandy Bridge'in açılında ortaya çıkan overclock canavarı Core i7 2600K'yı birçoğumuz duymuştur ancak Intel Core i7 2600S'i duymamış olabilirsiniz.

İkinci jenerasyon bir CPU'nun model numarasının sonunda 'K' harfi yoksa ciddi bir overclock hayali kurmamak gerekiyor. Peki 'S' ne demek oluyor?

'S', daha düşük güç tüketen ancak 'T' modelleri kadar düşük güç tüketmeyen birimleri temsil ediyor. Yani standart 2600 modelinin harcadığı 95W yerine, 65W harcıyor. T serisi ise 45W güç tüketimine sahip.

Düşük güç tüketiminin yanında, Intel Core i7 2600S, 2600 ailesinin tanıdık özelliklerini taşıyor: dört çekirdek, sekiz parçacık ve 8MB Smart Cache. Ancak tüm S sınıfı çiplerde olduğu gibi, saat hızı ailedeki diğer üyelere göre daha düşük.

Intel işlemciler: Orta seviye

Intel Core i5 2300
Yurtdışı fiyatı: 240 dolar


Intel'in yeni serisindeki en düşük teknik özelliklere sahip işlemci, 2500'den sadece biraz daha hesaplı. Bu nedenle, overclock yapmayı düşünmüyorsanız çok fazla performans farklı hissetmeyeceksiniz. Dolayısıyla bu daha hesaplı modeli seçerek paradan bir miktar tasarruf edebilirsiniz.

Dört çekirdekli Sandy Bridge CPU, 2.8GHz temel saat hızına sahip ve Turbo modda 3.1GHz'e yükselebiliyor. Tüm i5'ler gibi Hyperthreading etkin olarak gelmiyor, ancak yine de AMD'nin altı çekirdekli Phenom II'sinden daha hızlı (video kodlama uygulamaları dışında).

Intel Core i3 2100
Yurtdışı fiyatı: 175 dolar


Dört çekirdekli maliyetine sahip olmayan bir Sandy Bridge mi istiyorsunuz? O halde Intel Core i3 2100 tam size göre olabilir.

Intel Core i3 2100, 3.1GHz saat hızına, 3MB L3 ön belleğine sahip. Ancak Turbo Boost özelliğine sahip değil ve kilitli. Dolayısıyla overclock yapmanız mümkün değil.

AMD işlemciler

AMD Phenom II X6 1100T BE, altı çekirdeğe sahip ancak Intel'in çekirdekleri döngü
 başında çok daha fazla iş yapıyor
AMD işlemciler: Üst uç

AMD Phenom II X6 1100T BE
Yurtdışı fiyatı: 340 dolar


AMD Phenom II X6 1100T Black Edition, Intel'in Core i7 870 gibi en düşük fiyatlı i7 işlemcileri ile benzer fiyatlara sahip. İşlemci, 870'in dört çekirdeğine karşılık altı çalıştırma çekirdeğine sahip. Altı çekirdekli Intel CPU'lar ise çok daha pahalı.

Ancak Intel çekirdekleri, döngü başına çok daha fazla iş yapıyor. AMD, Bulldozer CPU mimarisini ortaya çıkarana kadar daha fazla çekirdeği daha ucuza satmalı.

AMD Phenom II X6 1100T Black Edition yeni bir işlemci değil ve AMD'nin ünlü altı çekirdekli Thuban çipini baz alıyor. Yani işlemci 45nm teknolojisine sahip ve üzerinde çekirdek başına 512k ön bellek ve 6MBortak ön bellek barındırıyor.

AMD işlemciler (Üst ve orta seviye)
AM3 CPU soketini kullanan Phenom II X4 955 black edition
Phenom II X4 970BE
Yurtdışı fiyatı: 225 dolar


45nm Deneb çekirdeğini baz alan dört çekirdekli Phenom II çipleri yaklaşık iki senedir görevlerini yerine getiriyorlar. AMD Phenom II X4 970BE ise 4.5GHz saat hızı ile geliyor.

Phenom II X6 1055T
Yurtdışı fiyatı: 225 dolar


Altı çekirdekli Phenom II X6 1055T, 904 milyon çekirdeğe ve 125W güç tüketimine sahip. İşlemci 2.8GHz saat hızında çalışıyor.

AMD işlemciler: Orta seviye

Phenom II X4 955BE
Yurtdışı fiyatı: 175 dolar


AMD, ilk AM3 CPU soketi uyumlu işlemcilerini ortaya çıkardığında şaşkına dönmüştük. AM3, AMD'yi DDR3 çağına taşıyordu.

Yeni soket, artırılmış bant genişliğini ve çoklu çekirdek desteğini göstermek için yepyeni bir işlemciye ihtiyaç duyuyordu. Ve sonunda bu işlemci, yeni Phenom II X4 955 Black Edition olarak ortaya çıktı.

Phenom II çipinden oluşan işlemci, 45nm silikon teknolojisine sahip (eski 65nm transistörleri yerine) ve dört çekirdeği üzerinde barındırıyor.

AMD Phenom II X2 565BE
Athlon II X2 260
Yurtdışı fiyatı: 81 dolar


Atom işlemcinin tersine, Athlon II, düzensiz çalıştırmayı destekleyen 'doğru' bir işlemcidir. Birçok oyunu ve çoklu görevi yerine getirebilir ve Atom'daki yavaşlamalar bu işlemcide ortaya çıkmaz.

Basit görevlere yönelik düşük maliyetli ikinci bir sistemoluşturmak için tavsiye edebiliriz.

Phenom II X2 565BE
Yurtdışı fiyatı: 146 dolar


3.4GHz'deki yüksek saat hızı ve kilitsiz çarpanı, nispeten eski oyunlar için yeterince güçlü. Ancak yaklaşık 30 dolarlık bir kar için dört çekirdekli X4 955BE'den vaz geçmek ne kadar doğru olur, tartışılır. Zira X4 955BE, video kodlamada neredeyse iki kat hızlı ve çoklu iş parçacıklarını destekleyen oyunlarda iyi bir FPS avantajı var.

Intel'in en düşük fiyatlı CPU'su Pentium G6950 de daha az fiyat karşılığında daha iyisini sunuyor.

chip
Devamını oku ...

Kemik iliği kanserine bor etkisi

Türkiye Kemik İliği Transplantasyon Vakfı (TKİTV) Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, “Kanser hücrelerine borla ilgili bir madde ya da element eklediğiniz anda kanser hücresinin öldüğünü görüyoruz” dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi öncülüğünde, kentte görev yapan doktorlara yönelik kemik iliği kanseri hastalığı, bulguları, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri konulu toplantı düzenlendi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve TKİTV Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan başkanlığındaki toplantıya, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. İmdat Dilek, YYÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Cengiz Demir ve Yrd. Doç. Dr. Uğur Türktaş, konuşmacı olarak katıldı.
Prof. İlhan, yaptığı konuşmada, Türkiye'de her yıl bin 500 kişinin kemik iliği kanserine yakalandığını belirterek, hastalığın ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıkları, tarımsal ilaçlama, sigara ve bağışıklık bozukluğu gibi faktörlerin etkisini anlattı. Hastalığın, yaşlanmayla doğru orantılı olduğuna dikkati çeken İlhan, Türkiye'de özellikle kanser ilaçlarının kullanımında ücret alınmamasının ve 45 ayrı merkezde ilik naklinin yapılmasının hastalar için avantajını vurguladı.
"BOR EKLEDİĞİMİZDE KANSER HÜCRELERİ ÖLÜYOR"
İlhan, hastalığın genel itibarıyla kemik kırıklarıyla ortaya çıktığına ve ülke açısından azımsanamayacak seviyeye ulaştığına değinerek, şöyle konuştu:
“Ülkenin değişik bölgelerindeki bilim insanlarıyla 'bu hastalığa nasıl erken tanı koyarız ve nasıl tedavi yaparız?' diye iş birliği yapıyoruz. Aynı zamanda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nde de bir toplantı yaptık. 'Bor madeni kullanılarak herhangi bir çalışma yapabilir miyiz' konusunu tartıştık. Bana gelen dosyalara bakıldığında, kanser hücrelerine borla ilgili bir madde ve element eklediğiniz anda kanser hücresinin öldüğünü görüyoruz. Ama tam tersine siz bu bor maddesini gereksiz yere kullanırsanız belki de yan etki yapacaktır. Şu da gösteriyor ki araştırmalar ilerledikçe yurdumuzdaki metaller ve elementlerden daha fazla faydalanacağız. Bor Enstitüsü bununla ilgili laboratuvar çalışmalarına başladı.” Laboratuvar çalışmaları kapsamında elde edilen bulguların, yakın zamanda hayvanlar üzerinde test edileceğini anlatan İlhan, söz konusu deneylerde olumlu sonuçların ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi.

İlhan, kemik iliği kanserinin halsizlik, kemik kırıklığı, kemik ağrıları, böbrekte iltihap, idrarda sorun ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirterek, bu tür sorunları olan vatandaşların dahiliye doktoruna görünmesi tavsiyesinde bulundu.
Kemik iliği kanserinin yaşlılarda görülmesine karşın Türkiye'de genç nüfusta da rastlandığını anlatan İlhan, şöyle konuştu:
“Ben bunu maalesef düzensiz ve gereksiz tarım ilaçlarının kullanılmasına bağlıyorum. Bakanlık da bu konuda birkaç yıldır farklı çalışmalar yapıyor. Örneğin Meclisimizde bir kanser araştırma komisyonu kuruldu. Artık Tarım Bakanlığımızın genetiği ile oynanmış gıdalara, özellikle tarımda gereksiz hormon ilaçlarının kullanılmasına dikkat etmesi gerekiyor. Böceklere karşı ilaçlanan tarım ürünleri yıkanmadan yenildiği zaman da kanser riski ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle daha dikkatli olmamız şart. Çünkü bu kansere yakalanma riski batı toplumlarında 65 yaş ve üzeri iken ülkemizde 30 yaşa kadar düşmüş durumda.”
İlhan, uygulanacak yöntemlerle genç yaşta kansere yakalanma riskinin ortadan kalkmasıyla Türkiye'deki 65 yaş ve üzeri nüfusta artış yaşanacağını vurguladı. İlhan, Sağlık Bakanlığınca başlatılan aile hekimliği uygulamasının da yaşlı nüfusun artmasına olanak sağlayacağını sözlerine ekledi.

hurriyet
Devamını oku ...

Bilimin mucizesi

Belden aşağısı felç olan Stephanie Sablan ABD’deki Berkeley Bionics adlı şirketin geliştirdiği biyonik bacaklar sayesinde yürümeyi başardı.

Santa Clara Valley Tıp Merkezi’nde yapılan başarılı deneme sonrası “eLEGS” adı verilen ve pille çalışan bir tür “giyilebilir robot” özelliğindeki biyonik bacaklarla dördüncü seansta yürüdükten sonra duygularını “İlk adımlarım inanılmazdı. Gözyaşlarımı güçlükle engelledim. Benden alınan yaşamımı geri verdi” şeklinde anlattı. Sablan 9 Ocak’ta geçirdiği bir kaza nedeniyle belinden aşağısını hissetmiyor. 

Hastanın yerine adım atıyor
Talihsiz kadını yürüten eLEGS hastanın sırtına yerleştirilen 20 kiloluk sırt çantası büyüklüğünde bir cihaz. Ancak cihaz ağırlığını kendi gücüyle taşıyor. Özel kayışlar cihazı hastanın omuz ve bacaklarına tutturuyor. Böylece cihaz hasta için adım atıyor.

hurriyet
Devamını oku ...

Tüm mesajlaşma yazılımları tek programda

Ortalıkta onlarca anında mesajlaşma yazılımı geziyor ama bu yazılım, hepsinin yerini tutmaya aday!
Bazıları MSN'den kopamıyor, bazıları ise Gtalk'tan başka anında mesajlaşma uygulamasını beğenmiyor. Hala ICQ'dan kopamayanlar olduğu gibi IRC de varlığını sürdürüyor. Peki hepsindeki arkadaşlarınızla iletişim halinde olmak için ayrı ayrı programlar çalıştırmak zorunda mısınız? Neyse ki bunun cevabı hayır. Bu konuda Trillian gibi çok popüler yazılımlar var. Ama tüm anında mesajlaşma uygulamalarını tek bir çatı altında birleştiren programların en başarılı alternatiflerinden biri de Pigdin.

Eski internet kullanıcıları Pigdin'i GAIM adıyla da tanıyor olabilirler. İlk olarak 1999 yılında AOL çalışanlarının da desteğiyle geliştirilen ve GTKve AOL Instant Messenger kelimelerinin baş harflerinden adını alarak GAIM olarak ünlenen program, daha sonra AOL'un AIM markasının kullanım hakkını elinde bulundurduğu için Pigdin olarak adını değiştirmek zorunda kalmıştı.

Aralarında Türkçe'nin de bulunuğu 80 dil desteğine sahip olan Pigdin; ücretsiz, kaynak kodlu ve eklenti desteğine sahip. MSN, Gtalk, ICQ ve IRC'nin yanı sıra AIM, MySpaceIM, Yahoo, Bonjour ve QQ gibi anında mesajlaşma yazılımları da destekleyen programı WindowsMac OS Xve Linux için şu adresten indirebilirsiniz. 



chip
Devamını oku ...

En iyi 20 Android Uygulaması

Android OS, akıllı telefon pazarında gerçekten iddialı bir yarışmacı haline geldi. Pazarın en güçlü telefonları artık Android kullanıyor ve her geçen gün birçok insan Android OS’ye merhaba diyor.

Tabi bu süreçte, Android OS’un en güçlü yanlarından biri olan uygulamalar da bir hayli önemli. Android dünyasına yeni ayak basan insanlar için kullanışlı uygulamaları bulmak biraz zaman alacaktır. Bu zamanı kısaltmak ve en azından birkaç alternatif uygulama sunabilmek adına, sizler için en iyi 20 Android Market uygulamasını bir araya getirdik.


Advanced Task Killer

Android’in çoklu görev yeteneği bazen ters etkiler yapabiliyor. Aynı anda çok fazla uygulama kullanmak sistem yavaşlamasını beraberinde getirecektir. Advanced Task Killer isimli bu uygulama, kullanmadığınız programları kolayca kapatabilmenizi sağlayan kullanışlı bir görev yöneticisi. Sadece Android telefonlarında birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştıranlar için değil, aynı zamanda pil ömrünü arttırmak isteyenler için de son derece faydalı olabilir.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

TweetDeck

Android’in Twitter istemcisi üstüne düşen görevi başarıyla yapıyor, kabul; fakat Twitter, Facebook ve Buzz gibi birçok sosyal ağ ortamına aynı anda bağlı kalmayı başarabilen az sayıda uygulama var. TweetDeck isimli bu uygulama ile durum güncellemelerinizi bu ağlar üzerinden gönderebilir, çektiğiniz ve içerisinde konum bilgisi de bulunan (geotagged) fotoğraflarınızı bu ağlar üzerinden paylaşabilirsiniz. Kısacası bu uygulama kullanıcıyı, her sosyal ağ için farklı bir uygulama derdinden kurtarıyor.
Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

doubleTwist


doubleTwist, Apple’ın iPod ve iPhone için geliştirdiği iTunes programına benzer bir uygulama. Harika bir medya oynatıcı olmasının yanı sıra tüm müziklerinizi, videolarınızı ve podcastlerinizi düzenleyebilirsiniz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Angry Birds

iOS’un en çok oynanan oyunlarından biri olan Angry Birds, kuşlar ile bu kuşların yumurtalarını çalan domuzlar arasındaki savaşı yönetiyoruz. Dokunmatik ekranın tüm nimetlerinden faydalanan bu oyunda sürükle bırak yöntemi ile kuşları fırlatıyoruz. Doğru açı ve doğru gücü aynı anda sağlayabilirsek domuzlardan intikamımızı da almayı başarıyoruz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Catch Notes

İlham denilen şey, bir anda gelir ve geldiği hızla gider. Eğer aklınıza gelen bir şeyi o an not almazsanız, onu sonsuza kadar kaybedebilirsiniz. Catch Notes adlı bu uygulama, aklınıza gelen bir şeyi kolayca kaydedebilmenizi sağlıyor. Ana ekrandan erişilebilen “widget” benzeri arayüzü sayesinde hızlı bir şekilde notlarınızı ve görüntülerinizi kaydedebilirsiniz. Ayrıca uygulama, şifre desteği sayesinde fikirlerinizin çalınma ihtimaline karşı sizi de koruyor.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

appESP



Android OS, rakipleri karşısında elini güçlendirse de uygulamaların bilgilerine erişim sıkıntısı hala sürüyor. Bu yüzden AppStoreHQ adlı uygulama sitesi, appESP adındaki bu uygulamayı geliştirme gereği duymuşlar. appESP, Android kullanıcılarının uygulama arama işini kolaylaştırıyor. AppStoreHQ’nun devasa yazılım kütüphanesinde gezinmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra bu uygulama, kullanıcıların indirme alışkanlıklarına göre uygulama önerisi de sunuyor.
Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook for Android

Birden fazla sosyal ağ kullanan için TweetDeck’i önerdiysek de sadece Facebook gibi tek bir ağı kullananlar için bu program fazlalık olabilir. Facebook for Android, adından da anlaşılabileceği gibi kullanıcıyı dünyanın en popüler sosyal ağına bağlıyor ve durum güncellemesi, mesaj gönderimi, fotoğraf paylaşımı gibi tüm özellikleri telefona getiriyor.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Lookout Mobile Security

Virüs, trojan gibi kötü niyetli yazılımlar Android’te, bilgisayarlarımızda olduğu kadar yaygın değil. Bu yüzden Android işletim sistemli bir cihaz için anti-virüs uygulamasına para vermek istemeyen birçok kullanıcı var. Fakat Lookout Mobile Security ile sadece bu tarz yazılımlardan korunabilmekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda kolaylıkla veri yedeklemesi de yapabiliyorsunuz. Tabi uygulamanın en güzel tarafı ücretsiz olması.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

SCVNGR

Eğer gezmeyi ve yeni şeyler denemeyi seven insanlardansanız, SCVNGR tam size göre bir uygulama. Aslında bu uygulama, kullanıcıların bazı mekânları ziyaret edip belirli eşyaları denedikleri mekân bazlı bir oyun. Kullanıcı, uygulamanın önerdiği yol haritası izleyerek puan kazanıyor ve bu puanlar ile eşya satın alabiliyor. Ayrıca uygulama, diğer kullanıcıların ziyaret ettikleri yerleri de size önererek farklı mekânları gezmenizi sağlıyor.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Skyfire Browser

Mobil cihazların neredeyse hepsinde, birkaç sayfayı aynı anda açmaya izin veren tarayıcılar mevcut, fakat bunların kaç tanesi bu sayfaları kolayca erişilebilen sekmeler halinde sunabiliyor? Skyfire Browser, bilgisayarlarımızda kullandığımız tarayıcılar gibi sekme sistemine sahip. Fakat bundan daha önemlisi ve uygulamanın en büyük avantajı, YouTube gibi flash tabanlı siteleri destekliyor olması. Ayrıca Skyfire Browser ile bu gibi sitelerde videoları tam ekran olarak izlemek de mümkün.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Skype

Skype’ın Android uygulaması, WiFi veya 3G üzerinden sesli arama, kısa mesaj ve sesli mesaj gibi özellikleriAndroid telefonlara getiriyor. Skype’dan Skype’a yapılan aramalar dışında uygulama ücretsiz  olmasa bile GSM operatörlerine göre çok daha uygun fiyatlı olduğu aşikar.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Kindle for Android

Android cihazınızda Amazon’un e-kitaplarını okumak isteyenlerdenseniz, Kindle for Android tam size göre. Uygulama e-kitapları indirme, düzenleme ve tabi ki okuma gibi özellikler ile Kindle deneyimini vaat ediyor. Kindle’nin orijinal göz dostu eInk teknolojisinin yerini tutmasa da, uygulama sayesinde kullanıcılar yanlarında taşımaları gereken cihazların birinden kurtulabilir.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Camera 360 Pro

Bu uygulama, Android cihazınızın kamerasının tüm nimetlerinden faydalanmanızı sağlıyor. Cihazla birlikte gelen yazılım iş görse de Camera 360 Pro ile çok daha iyi fotoğraflar çekmek mümkün. Popüler kamera tiplerini simüle edebilen filtrelerin yanı sıra uygulama, az ışıklandırılmış cisimlerin fotoğrafları için HDR işlemini de destekliyor.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Pvz

PopCap Games’in oyununu beklemek yerine bir grup geliştirici, Plants vs. Zombies’ın resmi olamayan bir Android sürümünü yarattı. Plants vs. Zombies’in neredeyse tüm özelliklerini ve sevimli grafiklerini kullanan bu uygulama, resmi olarak desteklenen bir uygulama değil, tekrar hatırlatalım :)
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

EZTVDroid

Gittiğiniz her yerde sevdiğiniz dizileri ve televizyon programlarını takip etmek mi istiyorsunuz? EZTVDroid, Android cihazınızı direkt olarak televizyon ile alakalı torrentlerin ve indirmelerin bulunduğu EZTV servislerine bağlıyor. Ayrıca EZTV’nin program özelliği ile dizileri kaçırmanıza imkân yok. Programın yasallığı ise biraz tartışılır tabi.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Dropbox

Evdeki bir dosyanızı iş yerinde de açmak mı istiyorsunuz? Dropbox’ın bu uygulaması, popüler dosya paylaşım servisine ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şey. Her Dropbox hesabı 2 GB depolama alanı ile birlikte geliyor (100 GB’lık depolama alanı için aylık ücret ödemeniz gerekli) ve bu hesabınıza Android cihazınızdan dosya yükleyebilir, ve istediğiniz her yerden erişebilirsiniz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Root Explorer

Diğer tüm bilgisayar sistemleri gibi Android cihazınızın da bazı saklı ve erişime kapalı bölgeleri var. Root Explorer adlı uygulama ile bu bölgeler erişebilir ve istenile değişiklikleri yapabilirsiniz. Uygulamanın tek özelliği bir değil elbette; uygulamanın ayrıca ZIP dosyalarını düzenlemek, SQLite veritabanlarını görebilmek gibi yetenekleri de mevcut.
Uygulamaya buradan erişebilirsiniz.

SNesoid

SNesoid, eski NES  (Nintendo Entertainment System) oyunlarını Android sistemler üzerinde oynamayı sağlayan bir emülatör. Uygulama çalıştırıldığında ekran ikiye ayrılıyor, üst kısımda oyun çalışırken alt kısım görsel kontrol ekranına dönüşüyor. Emülatör üzerinde oyunların çalışması için, eski oyunların ROM dosyalarına ihtiyaç olduğunu da hatırlatalım.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Impossible Level Game

İşte öğrenmesi kolay fakat üzerinde uzmanlaşılması zor bir oyun. Bu oyunda tek yapmanız gereken ekrana dokunmak fakat işin zor kısmı nereye ve ne zaman dokunmak gerektiğini çözebilmek. En ufak bir hatada en başa dönmek gerekiyor, bu yüzden çözümleri akılda tutmak önemli. Kolay gelsin!
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Robo Defense

Kule savunma oyunları, taşınabilir cihazlarda sıklıkla tercih edilen oyunların başında geliyor. Yine bir kule savunma oyunu olan Robo Defense’de ise dalgalar halinde gelen robotlara karşı kulemizi, stratejik olarak yerleştirdiğimiz silahlar ile koruyoruz. Başarılı olarak gerçekleştirdiğimiz savunma için puan kazanıyoruz ve kazandığımız bu puanlar ile kulemizi geliştirip, artarak gelen düşmanlara karşı savunuyoruz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

thgtr
Devamını oku ...